Lovanium

Openingsjaren
1930 tot 1981
Locatie Vaartstraat 3
Historiek

Op 7 maart 1930 opent in de Vaartstraat 3 de theater- en filmzaal Lovanium. Zelfs voor de bouw van Ciné Lovanium werden op deze plek kort na WOI al films vertoond. Lovanium is goed gelegen: dicht bij het stadscentrum en in het hoofdkwartier van de christelijke arbeidersbeweging in Leuven. De aanvankelijk multifunctionele zaal die met een capaciteit van meer dan 700 plaatsen tot de grootste van Leuven behoort, is nauw verbonden met de katholieke zuil. Na een periode van uitbating door geestelijken (1930-1938), geeft eigenaar ACW de uitbating vanaf 1938 in handen van Jules Cayers. Ook hij draagt blijvend zorg voor de katholieke stempel. Het filmadvies dat de Katholieke Filmliga (KFL) wekelijks publiceert, is hier geen maat voor niets. Toch is het programma-aanbod van ‘Familiekinema’ Lovanium niet kneuterig. Naast familiefilms en films met katholieke inslag, weet de KFL immers ook de betere arthousefilm te waarderen.

In Leuven zijn na WOII nog twee kleinere bioscopen met katholieke signatuur actief: Trinité en Vita. In de jaren 30 heeft de bioscoop de derde grootste toeschouwerscapaciteit met 721 plaatsen. Op dat moment worden er naast films ook regelmatig toneelvoorstellingen opgevoerd. In 1951 daalt de capaciteit tot 704 als gevolg van de inperking van het aantal plaatsen op het balkon. Net als Palace sluit Lovanium tijdens WOII de deuren. De directie weigert immers principieel om de verplichte Duitse propagandistische ‘Wochenschau’ te spelen. De zaal wordt tijdens het Engels bombardement van 18 mei 1944 licht beschadigd, maar herneemt haar rol als bioscoop op 27 oktober 1944.

De uitbater van Lovanium hecht veel belang aan reclamecampagnes. Gedurende een hele periode vermeldt de bioscoop bijvoorbeeld expliciet ‘kinderen altijd toegelaten’ op haar affiches. Bambi, Pinocchio, Dumbo, Klein Duimpje en Pipi Langkous, maar vooral Micky Mouse en Sneeuwwitje staan dan ook herhaaldelijk voor de kleinsten op de affiche. Voor het familiepubliek zijn dan weer kindsterren als Shirley Temple, Binkie Stewart en Jackie Cooper populair, of avonturenfilms zoals Oliver Twist en Schateiland. Er worden voor de première van een kinderfilm wedstrijden uitgeschreven in Passe-Partout. Of er worden vedetten naar de zaal gehaald, die bij de vertoning van hun eerste film handtekeningen uitdelen.

Toch krijgt Lovanium rake klappen tussen 1958 en 1963. Om de concurrentie met de televisie aan te gaan, experimenteert de bioscoop ook nog met 3D, maar zonder veel succes. Op 21 april 1981 sluit Lovanium af met een laatse vertoning ‘Love Story’ van A. Hiller 1970. Het gebouw van Lovanium wordt in 1988 afgebroken voor de uitbreiding van het Justitiepaleis.

Commentaar toevoegen